ya alinazik benim ÇILGINCASINA sevdiğim bir şey tamam mı. ama istanbul'da
yaşıyorum ve antepli değilim. yani ali nazik yapımı, benim "görerek
büyüdüğüm" bir şey değil. istanbul'da adana yapılamadığını bilen bir
adanalı olarak, kendine antep restoranı diyen afili yerlere de pek
güvenemiyorum. ama bu nefsin de körelmesi lazım. o halde buyrun, dün
şöyle köreldim, fena da olmadı. yolum antep'e düşene kadar idare eder:
-
önce kıymasını hazırlayalım. bunu nasıl yapılması gerektiğini
bilmiyorum, ben tamamen canımın istediği gibi yaptım. orijinali için
bkz. google.
kıyma 150 gr filan, iki patlıcan için kullandım.
çünkü evde o kadar vardı. ama bu keyfinizle ilgili, daha çok etli olsun
istiyorsanız sizi kim tutar. isterseniz kıymalı patlıcan değil
patlıcanlı kıyma yapın.
- önce kıymayı teflon tavaya alıp orta
ateşte suyunu bırakmasını bekledim. akabinde sıvı yağ + yağ ısınınca bir
kuru soğan. kavrulunca salça, hem biber hem domates. ama eğer biber
salçanızı marketten alıyorsanız domates salçasıyla seyreltmeyin boşuna,
zaten seyrek oluyor onlar.
- salçayla da çevirince, rendelenmiş
küçük bir domates ekledim. tuz karabiber. karıştır ağzını kapat,
domatesin suyu filan çekilsin hep. sonra bir köşede patlıcanları
beklemeye koyulsun.
- bunun için kemer patlıcan kullanmayalım
lütfen, gidelim bostan patlıcanı alalım. ben dün iki tane kullandım. iki
kişilik düşünüyordum ama üç kişi yedik, doyumluk olmadı.
bu
patlıcanların közlenmesi lazım. alüminyum folyoya sarın, ocağın üzerine
koyun, her tarafını beşer altışar dakika tutun. folyo, pişmesi için
değil, pişerken ocağın kirlenmemesi için gereken bir şey. istemiyorsanız
kullanmayın yani, ama sonra ocağı kimin sileceğini baştan belirlemiş
olun.
patlıcanın kabuğunun kolaycacık çıkabiliyor olması lazım.
olmamışsa, biraz daha tutun ocağın üzerine bir şey olmaz. sapına yakın
kısımları kolay pişmiyor, oralara biraz özen pls.
- aynı yolla bir tane de kırmızı biber közledim, iyi oldu, bir dahaki sefere de yapacağım yine.
-
sonracıma, patlıcan ve biber pişince doğrayıp püre yapılması lazım.
restoranlarda o bembeyaz patlıcan pürelerini nasıl yapıyorlar
bilmiyorum, soda moda koyuyorlar zahir. ben koymadım. patates püresi
yapar gibi, tamamen tereyağı ve sütle karıştırdım. ama ölçmedim allah
kahretmesin, size şundan bu kadar filan diyemiyorum. tadına bakarak
karar vereceksiniz. ben tereyağ tadının gelmesini istedim biraz. bu
arada, tuzunu unutmayın tabii.
- derken o arada yoğurt da sarımsaklanmış olmalı.
- şimdi tabağa patlıcan püresini alalım önce. üzerine bir kat sarımsaklı yoğurt. onun da üzerine bir kat kıyma.
yaz
mevsimini sırf patlıcan yüzünden bile aşırı sevebilir lan insan, nasıl
sevmiyorsunuz aklım almıyor. akşama da patlıcan dolması yapayım diyorum,
yufka da aldıydım gerçi patlıcanlı börek mi yapsam? of mevsimi geçmeden
dünyanın bütün patlıcanlarını yiyebilirsek yalnız, teşekkürler.
*
sonradan gelen edit: o dediğim dolmayı gerçekten yaptım. takriben beş yüzüncü denemede, artık annemden sadece bir tık aşağıda dolma yapabilen bir insanım. teşekkürler patlıcan tanrısı <3
patlıcanları delerseniz daha rahat közlersiniz bide bu işler için közmatik denen bişey var züccaciyelerde satılıyor ya da bir milyoncularda .....
YanıtlaSil