"Dolmalık patlıcan" budur. |
Neyse.
Şimdi tarif şu, ama ben deniyorum deniyorum olmuyor...
Adana
dolmasında kıyma baskın olmaz. Patlıcanın içinde köfte halinde bulmazsınız
harcını. O yüzden, ne kadar pirinç koyduysanız kıyma da o kadar olmalı.
Tercihen kuzu kıyma. Aslında burada "ne tercihen lan direk kuzu
kıyma" demek istiyor deli gönül, fakat kuzunun kilosu 27, dananın 17 lira.
Artık siz bilirsiniz.
Bu
arada dün kıyma alırken market kasabıyla aramda geçen diyalogu paylaşmak
istiyorum müsaadenizle...
-
Kuzu kıyma ne kadar?
-
27 lira
-
Dana?
-
17.
-
Ay işsizim ben dana alayım 200 gram...
-
(İki kasap birden kopar burada) O zaman ben içine biraz kuzu atayım
çaktırmadan...
-
Ay teşekkür ederim çok makbule geçti
Bu
da böyle güzel bir anı. Neyse, koyduk kıymayı pirinci. Bir baş soğan
doğrayacağız ince ince. Tabi ne kadar kıyma+pirinç koyduğumuza göre siz
belirliyorsunuz büyüklüğünü. Makul bir boy tencere dolma için orta büyüklükte
bir soğan iyidir. Küçükse tencereniz, soğanın yarısını ertesi sabahki menemen
için saklayın. Ben öyle yaptım.
Bu
harcı iştah açıcı güzel bir kırmızı renge kavuşturacak kadar biber salçası ve
azcık da domates salçası ekliyoruz. Ben dün gittim Tat'ın “Antep tadı” adındaki
salçasını aldım. Üstünde domates+biber karışık yazıyor ama inanmayın. Direkt
domates çünkü o, biberi yok adeta. Biber eksiğinizi Öncü salça ile
kapatabilirsiniz. Tek başına öncü çok acı, o yüzden sadece ondan koyarsanız ağzınız
yanar.
(2012’de
gelen güncelleme: Piyasadaki en iyi tatlı biber salçası, BİM’de satılan Yurt
salçadır bence. Bilginiz olsun.)
Ben içine maydonoz koymak taraftarı değilim aslında... |
Domates
doğruyoruz kabuklarını soyup. Bunu herkes koymuyormuş ben çok sonra öğrendim.
Fakat konur, siz beni dinleyin. Daha bir yumuşak daha bir leziz olur domatesli
dolma.
Yağ
konusu enteresan. Annem bir süredir Becel kullanıyor ve ailecek çok mutluyuz bu
durumdan. Bir ara Becel+Soyola kullandı, o zaman da mutluyduk. Komili Sırma da
gayet başarılı. Yağ diyince bunlar gelir benim aklıma, fakat evde Komili Yudum
vardı ondan koydum.
Üstlerine tabak koymak önemli. |
Limon...
Şimdi isteyen nar ekşisi koysun, ben öyle yaptım mesela. Çünkü evde limon
yoktu. Fakat bence limon daha güzel oluyor, sıkın yarım limon, dökün içine. Asıl
sumak ekşisi için fantastik diyorlar ama henüz deneyebilmiş değilim.
Tuz
karabiber. Başka baharata gerek yok ama nane de konuyor bazen, görüyorum. Gerek
yok halbuki, sonradan nasıl olsa eklenecek.
Patlıcanları
-ya da kabakları- doldururken sıkı sıkı doldurmuyoruz. Çünkü pirinç pişer ve
patlıcanları kesin patlatır, kabakları da patlatamazsa bile üzerinden taşar.
Gevşek gevşek doldurup, üstlerine kabuklu domatesten kapak yapıyoruz.
Koyduk
tencereye. Dik dik duruyor tabi bunlar. Üstlerine bir tabak koymamız lazım. Bu
önemli. Küçük bir pasta tabağı filan tabii. Ha bu arada su meselesi var evet,
bir su bardağı belki daha az da su koyuyoruz.
Kapattık.
Suyu kaynayınca kıstık bekledik. Pişti
mi, pişti. İşi bitti mi, tabi ki hayır.
Salçalı
yağ gezdireceğiz üstünde - bu yoksa o dolma “sahih” olmaz.
Sos dediğim böyle bir şey, bunun limonlusu. |
Sarımsakları
dövelim. Birkaç diş, tercih meselesi. Kızgın yağda biraz öldürelim. Sonra o
yağda salçamızı ezelim, tabii ki biber salçası bu. Ezilince salçalar, kuru nane
atalım içine bolca bir güzel. Sonracıma yine yarım limon filan sıkalım bunun
içine. Şimdi bu öyle güzel bir şey olacak ki, "bırak dolmayı ekmeği al
gel" diyeceksiniz kendinize. Sakin olun. Gidin bunu pişmiş dolmanın
üzerine dökün, tavayı sıyırmak da başka güzeldir, bundan emin olun.
Ama
bence en iyisi bunu siz kendiniz yapmayın, olmuyor. Gidin anneme, size
yapıversin. Vallahi anneme anne diyesiniz gelir, çok net söylüyorum.
adana dolması gibi olmamasına sebepler, deneyimlerime göre; ev salçası kullanmamak, bi de elceğizlerle bahçeden toplanan baharatlar lazım oraya. ha et de batıya gittikçe lezzetsizleşiyo zaten. ben salçayı, baharatları yaz tatilinde kendi ellerimle hazırlayıp kolilerle görev yerime dönüyorum, en kral.
YanıtlaSilyok, benim sebeplerim öyle değil :) tamam evde yapılmış "gerçek" salça bulamıyorsam da, kalkıp tamek filan kullanmıyorum; öncü ve yurt gerçekten başarılı.
YanıtlaSilki zaten nane hariç diğer baharatı adana'da da bahçeden toplamıyoruz, marketten alıyoruz gayet. et konusunda ise haklısın, buralardaki tatsız.
yalnız benim sebebim, ancak böyle bir "vedat milör hassasiyetiyle" tespit edilecek türden değil. "patlamasın" diye endişelendiğim için sebzenin içini fazla doldurmamayı abartıyorum. o yüzden.