28 Şubat 2012 Salı

Hayatın anlamı olarak Adana dolması...

(Tarihlerden 23 Ekim 2009...)
  
"Dolmalık patlıcan" budur. 
 Bu Adana dolması, asla bir anne gibi yapılamıyor, ben bugün bunu gördüm. Beceremiyorum arkadaş. Tarifse tarif, online destekse destek... Olmuyor. Gerçi daha ocakta, pişmedi. Belki olur. Ama harcından anladım ben, anneminki öyle görünmüyordu, benimki çok sulu oldu. Domatesi fazla kaçırdım herhalde... Bir de Becel koyuyor annem, ben ayçiçek yağıyla yaptım. Hem zaten Adana'daki salça gibisi yok mirim, nerde halamın elleriyle yaptığı misler gibi salça şahanesi, nerde kıytırık market salçaları...

Neyse. Şimdi tarif şu, ama ben deniyorum deniyorum olmuyor...

Adana dolmasında kıyma baskın olmaz. Patlıcanın içinde köfte halinde bulmazsınız harcını. O yüzden, ne kadar pirinç koyduysanız kıyma da o kadar olmalı. Tercihen kuzu kıyma. Aslında burada "ne tercihen lan direk kuzu kıyma" demek istiyor deli gönül, fakat kuzunun kilosu 27, dananın 17 lira. Artık siz bilirsiniz.

Bu arada dün kıyma alırken market kasabıyla aramda geçen diyalogu paylaşmak istiyorum müsaadenizle...

- Kuzu kıyma ne kadar?
- 27 lira
- Dana?
- 17.
- Ay işsizim ben dana alayım 200 gram...
- (İki kasap birden kopar burada) O zaman ben içine biraz kuzu atayım çaktırmadan...
- Ay teşekkür ederim çok makbule geçti

Bu da böyle güzel bir anı. Neyse, koyduk kıymayı pirinci. Bir baş soğan doğrayacağız ince ince. Tabi ne kadar kıyma+pirinç koyduğumuza göre siz belirliyorsunuz büyüklüğünü. Makul bir boy tencere dolma için orta büyüklükte bir soğan iyidir. Küçükse tencereniz, soğanın yarısını ertesi sabahki menemen için saklayın. Ben öyle yaptım.

Bu harcı iştah açıcı güzel bir kırmızı renge kavuşturacak kadar biber salçası ve azcık da domates salçası ekliyoruz. Ben dün gittim Tat'ın “Antep tadı” adındaki salçasını aldım. Üstünde domates+biber karışık yazıyor ama inanmayın. Direkt domates çünkü o, biberi yok adeta. Biber eksiğinizi Öncü salça ile kapatabilirsiniz. Tek başına öncü çok acı, o yüzden sadece ondan koyarsanız ağzınız yanar.

(2012’de gelen güncelleme: Piyasadaki en iyi tatlı biber salçası, BİM’de satılan Yurt salçadır bence. Bilginiz olsun.)
Ben içine maydonoz koymak taraftarı değilim aslında...

Domates doğruyoruz kabuklarını soyup. Bunu herkes koymuyormuş ben çok sonra öğrendim. Fakat konur, siz beni dinleyin. Daha bir yumuşak daha bir leziz olur domatesli dolma.

Yağ konusu enteresan. Annem bir süredir Becel kullanıyor ve ailecek çok mutluyuz bu durumdan. Bir ara Becel+Soyola kullandı, o zaman da mutluyduk. Komili Sırma da gayet başarılı. Yağ diyince bunlar gelir benim aklıma, fakat evde Komili Yudum vardı ondan koydum.

Üstlerine tabak koymak önemli. 
Limon... Şimdi isteyen nar ekşisi koysun, ben öyle yaptım mesela. Çünkü evde limon yoktu. Fakat bence limon daha güzel oluyor, sıkın yarım limon, dökün içine. Asıl sumak ekşisi için fantastik diyorlar ama henüz deneyebilmiş değilim.

Tuz karabiber. Başka baharata gerek yok ama nane de konuyor bazen, görüyorum. Gerek yok halbuki, sonradan nasıl olsa eklenecek.

Patlıcanları -ya da kabakları- doldururken sıkı sıkı doldurmuyoruz. Çünkü pirinç pişer ve patlıcanları kesin patlatır, kabakları da patlatamazsa bile üzerinden taşar. Gevşek gevşek doldurup, üstlerine kabuklu domatesten kapak yapıyoruz.

Koyduk tencereye. Dik dik duruyor tabi bunlar. Üstlerine bir tabak koymamız lazım. Bu önemli. Küçük bir pasta tabağı filan tabii. Ha bu arada su meselesi var evet, bir su bardağı belki daha az da su koyuyoruz.

Kapattık. Suyu kaynayınca kıstık bekledik. Pişti mi, pişti. İşi bitti mi, tabi ki hayır.

Salçalı yağ gezdireceğiz üstünde - bu yoksa o dolma “sahih” olmaz.

Sos dediğim böyle bir şey, bunun limonlusu.
Sarımsakları dövelim. Birkaç diş, tercih meselesi. Kızgın yağda biraz öldürelim. Sonra o yağda salçamızı ezelim, tabii ki biber salçası bu. Ezilince salçalar, kuru nane atalım içine bolca bir güzel. Sonracıma yine yarım limon filan sıkalım bunun içine. Şimdi bu öyle güzel bir şey olacak ki, "bırak dolmayı ekmeği al gel" diyeceksiniz kendinize. Sakin olun. Gidin bunu pişmiş dolmanın üzerine dökün, tavayı sıyırmak da başka güzeldir, bundan emin olun.

Ama bence en iyisi bunu siz kendiniz yapmayın, olmuyor. Gidin anneme, size yapıversin. Vallahi anneme anne diyesiniz gelir, çok net söylüyorum.

2 yorum:

  1. adana dolması gibi olmamasına sebepler, deneyimlerime göre; ev salçası kullanmamak, bi de elceğizlerle bahçeden toplanan baharatlar lazım oraya. ha et de batıya gittikçe lezzetsizleşiyo zaten. ben salçayı, baharatları yaz tatilinde kendi ellerimle hazırlayıp kolilerle görev yerime dönüyorum, en kral.

    YanıtlaSil
  2. yok, benim sebeplerim öyle değil :) tamam evde yapılmış "gerçek" salça bulamıyorsam da, kalkıp tamek filan kullanmıyorum; öncü ve yurt gerçekten başarılı.
    ki zaten nane hariç diğer baharatı adana'da da bahçeden toplamıyoruz, marketten alıyoruz gayet. et konusunda ise haklısın, buralardaki tatsız.
    yalnız benim sebebim, ancak böyle bir "vedat milör hassasiyetiyle" tespit edilecek türden değil. "patlamasın" diye endişelendiğim için sebzenin içini fazla doldurmamayı abartıyorum. o yüzden.

    YanıtlaSil